Prvky salesiánské spirituality ve výchovném díle Magdalény Morano - Mráčková, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá prvky salesiánské spirituality v životě a díle Magdalény Morano, sestry salesiánky, která se věnovala výchově chudých dívek na Sicílii na přelomu 19. a 20. století. První část práce představuje v hrubých rysech historicko-politický kontext Itálie a Sicílie v druhé polovině 19. století. Na to navazuje seznámení s životem Magdalény Morano a jejím působením na Sicílii. Stěžejní částí je salesiánský preventivní systém, jak ho realizovala Magdaléna Morano. Rozvíjí se zde cíl a adresáti výchovného působení, výchovné principy, metody, formy a prostředky. Kapitola je zakončena pojednáním o protagonistech vzdělávání. Poslední část ukazuje, v čem je osobnost Magdalény Morano a její výchovný styl aktuální pro současnou dobu.
Elements of salesian spirituality in the pedagogical work of Magdalena Morano
Keywords: Magdaléna Morano; salesiánská spiritualita; preventivní systém; chudé dívky; výchova; vzdělávání; oratoř; náboženství; škola; katecheze; Magdalena Morano; salesian spirituality; preventive system; poor girls; education; instruction; oratory; religion; school; catechization