Možnosti využití odrůdové odolnosti bramboru a botanických insekticidů pro regulaci mandelinky bramborové (Leptinotarsa decemlineata Say) v ekologickém zemědělství. - Šašková, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem odrůdy bramboru na potravní chování Leptinotarsa decemlineata, účinností botanických insekticidů na tohoto škůdce a možnosti využití kombinace nízkých dávek těchto přípravků a odrůdové odolnosti bramboru pro regulaci škůdce v podmínkách ekologického zemědělství. Cílem bylo zjistit, zda dospělci mandelinky bramborové preferují určitou odrůdu a zda tato potravní preference koreluje s obsahem glykoalkaloidů. Dále byl toxikologickými testy hodnocen účinek tří vybraných přípravků o koncentracích 0,1 %, 1 %, 10 % a 100 % doporučené dávky na mortalitu dospělců L. decemlineata a vypočteny hodnoty letálních koncentrací LC50 a LC90. V dalších experimentech byl zkoumán synergický vliv odrůdy na mortalitu mandelinky po ošetření nízkými koncentracemi vybraných insekticidů. Bylo zjištěno, že ze tří testovaných odrůd mandelinka preferovala odrůdu Velur, poté odrůdu Jindra a jako poslední odrůdu Dominika. Nejvíce preferovaná odrůda měla průkazně vyšší obsah solaninu oproti zbývajícím odrůdám. Všechny tři testované přírodní insekticidy působily úhyn ošetřených mandelinek. Střední smrtelná koncentrace (LC50) byla nejvyšší u přípravku NeemAzal, poté Spintor a Rock Effect. Výsleky experimentů kombinace nízkých dávek insekticidů a odrůdy bramboru neprokázaly statisticky významné rozdíly v mortalitě mezi více a méně preferovanou odrůdou.
Possibilities of using varietal resistance of potatoes and botanical insecticides for the regulation of potato beetle (Leptinotarsa decemlineata Say) in organic farming.
Keywords: botanické insekticidy; ekologické zemědělství; glykoalkaloidy; Leptinotarsa decemlineata; preference odrůdy; Solanum tuberosum; botanical insecticides; organic farming; glycoalkaloids; Leptinotarsa decemlineata; variety preferences; Solanum tuberosum