Vztah ke smrti a pohřbívání ve vnímání studentů Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity - Zahradníková, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá problematikou týkající se smrti, pohřbívání a vše s tím spojeným. Hlavním cílem této práce bylo zjistit, jak studenti oboru Sociální práce ve veřejné správě vnímají tuto problematiku. Napsat bakalářskou práci na toto téma mě napadlo potom, co jsem se zúčastnila pohřbu mého dědy. Pohřeb se konal v krematoriu v Českých Budějovicích a velice mě udivilo, jak neosobně to na mě zapůsobilo. Díky této události mě napadlo, že by bylo zajímavé zjistit, jaký mají vtah ke smrti studenti, kteří studují obor, jenž by je v budoucnu mohl zavést do této oblasti (péče o umírající, pozůstalé apod.). Práce je rozdělena na dvě hlavní části, a to na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá pojmy, jako jsou smrt, dystanazie smrti, tabuizace smrti, umírání a s tím související známé fáze pre finem, in finem a post finem. Dále v této části můžeme najít nejznámější fáze umírání podle Elisabeth Kübler-Rossové. Následně se v práci objevuje problematika péče o umírající, jaké možnosti péče jsou využívány a s tím také nezbytně související paliativní péče. Toto téma bylo do teoretické části zahrnuto, protože si myslím, že v institucích kde je nabízena paliativní péče, je pomoc sociálního pracovníka důležitou součástí. Teoretická část je také zaměřena na profesionální poradenství pro pozůstalé, které se u nás objevilo teprve před nedávnem. Dále můžeme v teoretické části najít krátkou historii pohřbů, pohřbívání a to nejen v Čechách, ale i napříč světem kdy různost rituálů je často dána náboženstvím. A v neposlední řadě je v této části také zmíněna problematika sebevraždy. V empirické části byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla realizována pomocí polostandardizovaných rozhovorů. Rozhovorů se zúčastnilo 10 komunikačních partnerů, respektive studentů ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity oboru Sociální práce ve veřejné správě. Rozhovory probíhaly v rozmezí 30-60 minut na místech, která byla určena komunikačními partnery. Jednotlivé rozhovory byly nahrávány na diktafon a posléze přepsány. Otázky byly rozděleny do tří okruhů pro účely lepšího vyhodnocování. První okruh byl zaměřen na znalosti pojmů, o kterých bylo psáno v teoretické části, druhý okruh se týkal smrti a umírání v rámci výkonu budoucího povolání komunikačních partnerů či jejich praxí a poslední okruh se zabýval tím, zda již mají zkušenost se smrtí ve smyslu účasti na pohřbu a jak vnímají vlastní smrtelnost. Polostandardizované rozhovory byly vyhodnoceny pomocí metody vytváření trsů. Cílem bylo zjistit, jak vnímají studenti prezenční formy studia oboru Sociální práce ve veřejné správě Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích otázky týkající se smrti a pohřbívání.
Relationship to Death and Burial Perception of the Students of the Faculty of Health and Social Studies
Keywords: Smrt; Umírání; Péče o umírající; Pohřbívání; Pozůstalí; Sebevražda; Death; Dying; Care for the dying; Burial; Survivors; Suicide