Spolupráce ČR a Číny v zahraničním obchodě - Adámková, Anna (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce bylo zpracovat doporučení, které by sloužilo jako užitečná pomůcka pro podniky s obchodním záměrem dovážet zboží z Číny. Pro jeho splnění bylo nutné seznámit se se sekundárními daty a získat data primární. Metodika diplomové práce tak byla rozdělena ve tři části. V části analytické se uskutečnil sběr sekundárních informací prostřednictvím studie odborné literatury. K tomu bylo využito knižních publikací a internetových zdrojů českého i zahraničního původu. Na základě těchto informací byla sepsána literární rešerše a následně provedena analýza zahraničního obchodu České republiky a Číny. Syntetická část se zabývala přípravou a realizací terénního šetření a jeho zpracováním. Pro získávání primárních informací bylo využito metody řízeného rozhovoru. Realizace terénního šetření se uskutečnila ve společnosti ETA a.s. v Hlinsku. Následné vyhodnocení terénního šetření proběhlo prostřednictvím sepsání praktického příkladu, na kterém bylo poukázáno na obchodní spolupráci společnosti ETA s čínskými podniky. Poslední, aplikační, část se věnovala zpracování doporučení správného postupu při obchodování s Čínou, jež po vzoru společnosti ETA postavilo podnik z České republiky do role importéra a čínský podnik do role exportéra. Cílem doporučení, jež vzniklo v rámci této diplomové práce, je stát se užitečnou pomůckou pro podniky, které mají minimální zkušenosti se zahraničním obchodováním a zároveň by rády navázaly obchodní spolupráci s čínskými společnostmi.
Czech - China cooperation in international trade
Keywords: Zahraniční obchod; export; import; Čína.; International Trade; Export; Import; China.