Teorie dramatu a její aplikace ve vybraných dílech - Raichlová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá teorií dramatu a její aplikací ve vybraných dílech. Zaměřuje se na Aristotelovu Poetiku, zejména pak na kapitoly o tragédii. Teoretická část se zabývá jednotlivými prvky dramatu, stavbou dramatu, jeho dějinami a hlavními dramatickými žánry. Ve druhé, praktické části práce se srovnává klasická tragédie Král Oidipús od Sofokla a selské hry z období venkovského realismu, kterými jsou Vojnarka od Aloise Jiráska, Maryša od bratří Mrštíků a Gazdina roba od Gabriely Preissové. V této části práce je vyznačeno, nakolik srozumitelně či jednoznačně je Aristotelova teorie uplatněna v dílech z období 19. století ve srovnání s texty ze starověkého Řecka.
Theory of drama and its implementation in selected texts
Keywords: Drama; tragédie; Aristoteles; Poetika; Král Oidipús; Vojnarka; Maryša; Gazdina roba; Drama; tragedy; Aristotle; Poetics; Oedipus the King; Vojnarka; Maryša; Gazdina roba