Nejčastější úrazy u judistů, jejich rehabilitace a prevence - Navrátilová, Marie (Jihočeská univerzita, 2018)
Judo, jako jiné sporty, s sebou přináší nebezpečí nejrůznějších zranění, tím více, že se jedná o bojový kontaktní sport. Úkolem trenéra i samotného cvičence by měla být prevence úrazů. Pokud už se nějaký úraz stane, mělo by se dbát na správnou a dostatečně dlouhou rehabilitaci. U judistů se často setkáváme s úrazy kloubů, a to kolen, kotníků, ramen, loktů, či drobných kloubů ruky a nohy. Výjimkou nejsou ani zlomeniny a úrazy svalů, jejich pohmoždění či natržení. Tato zranění mohou být podpořena nedostatečným rozcvičením. Vliv může mít i únava, dehydratace a přetížení jednotlivých svalových skupin. Při prevenci by se proto mělo dbát na správnou techniku cvičení, důraz by měl být kladen na dostatečné rozcvičení a regeneraci a zapojení kompenzačních cvičení. Cílem této práce je zjistit, jaké jsou nejčastější příčiny úrazů u judistů, zmapovat a navrhnout možnosti rehabilitace a prevence těchto úrazů. Praktická část je zpracována formou smíšeného výzkumu. Obsahuje dotazník pro judisty od patnácti let, kazuistiky dvou probandů z judo klubu TJ Sokol Tábor, jejich vstupní a výstupní kineziologické rozbory, polostrukturovaný rozhovor a postup terapie. V poslední části se zabývá možností zařazení balančního cvičení do tréninků juda, které by mohlo mít preventivní účinek některých úrazů. Práce může být využita sportovními fyzioterapeuty a trenéry juda. Může sloužit i jako edukační materiál pro sportovce.
Rehabilitation and prevention of the most common injuries of judoists
Keywords: Judo; zranění; rehabilitace; prevence; trénink; Judo injury rehabilitation prevention training