Integrace vietnamské menšiny v Jihočeském kraji-případová studie Českých Budějovic - Široká, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
V úvodu své práce autorka stručně popíše historii migrace z Vietnamu do jižních Čech. Bude charakterizovat demografickou strukturu jednotlivých migračních vln z Vietnamu do ČR a vysvětlí nárůst počtu přistěhovalců z Vietnamu do České republiky, specificky do jižních Čech. Vysvětlí též proměny ekonomických aktivit a společenského statusu vietnamské menšiny obecně, stejně jako proměnu vnímání vietnamské menšiny majoritní populací pohledem průzkumů veřejného mínění, zejména kontinuálních šetření Centra pro výzkum veřejného mínění. Dále se bakalářská práce zaměří na současnost života vietnamské menšiny v jižních Čechách. Bude analyzovat práci center napomáhajících integraci cizinců, ať již vládních nebo nevládních, ve vztahu k vietnamské menšině. Autorka se též pokusí charakterizovat vietnamskou menšinu na jihu Čech z pohledu její politické a občanské mobilizace, participace zjistí, zda a kolik nevládních organizací, zájmových sdružení a podobných organizací na jihu Čech vzniklo v rámci vietnamské menšiny či případně, jak vietnamská menšina participuje na občanském životě organizací majoritních.
Vietnamese integration in the South Bohemian region-case study of České Budějovice
Keywords: Integrace; migrace; vietnamská menšina; Jihočeský kraj; participace; občanství; populace.; Integration; migration; vietnamese minority; the South Bohemian region; participation; citizenship; population.