Didaktické zpracování tématického celku Přírodní společenstva na 1. stupni ZŠ - Mištová, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá didaktickým pojetím přírodních společenstev v málotřídních školách. V úvodní části práce jsou shrnuta základní fakta o málotřídních školách, o přírodním společenstvu les, pole, louka a voda a jejich základní charakteristika. V této části je také nastíněn pohled na výuku prvouky a přírodovědy dle různých autorů. Výsledkem této práce jsou navržené modelové přípravy, beseda s myslivci a návrh výuky v přírodě, vycházka. Aktivity byly odučeny na dvou málotřídních školách s odlišným počtem tříd. Úspěšnost navržených příprav byla posouzena testem, který byl žákům předložen 2x. Poprvé při zahájení výuky a podruhé po skončení výukových bloků. V závěru práce jsou shrnuty podmínky, průběh a úroveň získaných znalostí ve dvoutřídní a ménětřídní škole. Nakonec jsou navržené přípravy zhodnoceny.
The Didactic Processing of the Thematic Unit of Natural Communities at Lower Primary School
Keywords: Málotřídní škola; přírodní společenstva; návrh výuky; vycházka.; Multi-graded school; natural communities; teaching design; walk in the countryside.