Vybrané somatické znaky a motorická výkonnost chlapců ve věku 13 a 15 let - Švejdová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této diplomové práce bylo postihnout vývoj tělesných rozměrů, úroveň motorických a pohybových schopností dětí ve věku 13 a 15 let. Výzkum byl prováděn na základních školách v Jihočeském kraji. Výsledky byly zpracovány pro každou věkovou kategorii zvlášť, byly porovnány se srovnávacími soubory a jsou předloženy v podobě tabulek a grafů. K porovnání souborů byl využit Studentův T - test a Z - skóre. Chlapci vyplňovali rovněž dotazník, ve kterém odpovídali jak často sportují a jakému sportu se věnují. Obdobný dotazník se týkal i jejich rodičů. Dotazníky byly zaměřeny i na stravování a výživu.
Selected somatic signs and motor performance of boys aged 13 and 15 years old
Keywords: antropologie; somatologie; motorické testy; funkční zkoušky; chlapci 13 a 15 let; kožní řasy; obvodové rozměry; tělesná výška; tělesná hmotnost; anthropology; somatology; motor tests; functional tests; boys 13 and 15 years; skin folds; circumferential measurements; body height; body weight