Cizinec v Bibli a dnes: studie relevantních biblických pojmů ve světle současné diskuze o imigraci - Šmíd, Aleš (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se věnuje významu cizince-imigranta a jeho pozici v Bibli a dnes. Cílem je s použitím standardních slovníků a komentářů prozkoumat texty Starého a Nového zákona a pomocí výkladů sekundárních autorů identifikovat, analyzovat a kriticky vyhodnotit dopady těch relevantních biblických textů týkajících se cizince na téma ilegální imigrace, která je součástí dnešních imigračních diskuzí. Teoretická část měla za úkol seznámit se s vhodnou domácí a zahraniční literaturou, která se z křesťanského pohledu věnuje problematice migrace a obzvláště ilegální imigrace. Praktická část spočívala ve vzájemném porovnání různých výkladů relevantních biblických textů, upozornění na případné shody a rozdíly z výkladů vyplývající a nastínění jejich přínosů do dnešní imigrační debaty.
Foreigner in the Bible and today: the study of relevant biblical concepts in the light of the contemporary immigration discussion
Keywords: cizinec; imigrant; ilegální; imigrace; liberální; pohostinnost; hranice; asimilace; host; integrace; útočiště; právo; zákon; křesťanský; etika; spravedlnost; ekonomický; sociální; foreigner; immigrant; illegal; immigration; liberal; hospitality; borders; assimilation; host; integration; sanctuary; law; right; Christian; ethics; justice; economic; social