Zjištění diversity pikoplanktonních sinic v přírodních vodách pomocí metody CARD-FISH. - Švecová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem magisterské práce je zaměřit se na diversitu pikoplanktonních sinic v přírodních vodách pomocí metody CARD-FISH, která nebyla ve spojení s pikoplanktonními sinicemi dosud použita. V teoretické části práce seznamuje s pikoplanktonními sinicemi, jejich ekologií, výskytem, funkcí v ekosystému, druhovou rozmanitostí a metodami studia. Praktická část řeší diversitu pikoplanktonních sinic pomocí metody CARD-FISH. Nejprve se zaměřuje na analýzu pokusu s čistými kmeny a zooplanktonem. Poté se věnuje analýzám přírodních společenstev na lokalitách rozdílné trofické úrovně. Jednotlivé analýzy přinášejí zajímavé výsledky o druhové rozmanitosti a variabilitě pikoplanktonních sinic v závislosti na místě výskytu a poukazují na důležitost jejich dalšího studia.
Discovering diversity of picocyanobacteria in natural waters using the CARD-FISH method.
Keywords: Pikoplanktonní sinice; pikoplankton; diversita; CARD-FISH metoda; tvorba kolonií; Synechococcus; Cyanobium; Picocyanobacteria; picoplankton; diversity; CARD-FISH method; colony formation; Synechococcus; Cyanobium