Hodnotový svět současné mládeže - Hanischová, Sandra (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce je zmapování cílů a hodnot vybraného vzorku mladých lidí. V teoretické části se práce zabývá vysvětlením základních pojmů, jako je mládež, hodnota, hodnotová orientace, žebříček hodnot a také se zaměří na vývoj morálních hodnot jedince v různých etapách mládí. Dále je připomenut vliv internetu, médií a sociálních skupin na hodnotový svět mládeže a také vliv sociálních sítí na každodenní život mládeže. V praktické části práce se autorka zabývá vhodnými metodami na bázi kvalitativního výzkumu mapovat názory vybraného vzorku mladých lidí na životní hodnoty, bude sledovat to, jaký význam přisuzují sociálním sítím a vztahům. Dále bude zkoumat působení sociálních sítí na hodnotový život jednotlivců s ohledem na stupeň vzdělání a věk dotazovaných.
The Value World of Modern Youth
Hodnotový svět současné mládeže
Keywords: Mládež; hodnota; hodnotová orientace; žebříček hodnot; vývoj jedince; sociální sítě; internet; Youth; value; value systém; value orientation; development of individual; social networks; internet