Hledání telomerické sekvence u pavouků - Martínek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Telomery jsou silně konzervované napříč taxony. Většina Arthropod sdílí stejnou telomerickou sekvenci s motivem (TTAGG)n. Existují však i výjimky, u nichž můžeme nalézt variace na tento motiv. Obecný vzorec těchto sekvencí ale téměř vždy zůstává zachován. Navzdory konzervovanosti se telomerický motiv (TTAGG)n typický pro členovce u pavouků nevyskytuje. Cílem této bakalářské práce je objevit telomerickou sekvenci pavouků pomocí bioinformatické analýzy repetitivních sekvencí.
Searching for the telomeric sequence in spiders
Keywords: telomery; pavouci; repetitivní DNA; sekvence; bioinformatika; telomeres; spiders; repetitive DNA; sequence; bioinformatics