Další vzdělávání matek na rodičovské dovolené v Českých Budějovicích - Motysová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá problematikou vzdělávání žen na rodičovské dovolené. Teoretická část charakterizuje vzdělávání dospělých, cíle, metody, typy vzdělávání a jejich specifika. Dále se zaměřuje na cílovou skupinu žen na rodičovské dovolené, konkrétně na právní úpravu tohoto období, psychologické aspekty, jejich motivaci k rozvoji znalostí a jejich postavení na trhu práce, po návratu z rodičovské dovolené. Výsledkem práce je zjištění, že současná situace není příliš optimistická, ale díky Evropských sociálních fondů, které neziskovým organizacím finančně vypomáhají, můžeme očekávat v budoucnu pozitivní vývoj tohoto problému. Praktická část se zaměřuje na konkrétní instituce, které reagují na nejdůležitější potřeby žen, které čeká návrat do zaměstnání. Díky těmto institucím mají ženy na rodičovské dovolené možnost překonat bariéry, vzdělávat se a tím i získat stabilní a vhodné zaměstnání. Nabídka v Českých Budějovicích je bohatá, proto když se žena vzdělávat chce a má oporu ze strany rodiny a okolí, možností má mnoho
Continuing education for mothers on maternity leave in Czech Budejovice
Keywords: Klíčová slova: vzdělávání dospělých; celoživotní učení; nezisková organizace; motivace; ženy na rodičovské dovolené; postavení žen na trhu práce; vzdělávací instituce.; adult education; lifelong learning; nonprofit organization; motivation; women on maternity leave; the status of women in the labor market; educational institutions.