Britské vyslanectví v Praze v letech 1918-1930 - Černý, Aleš (Jihočeská univerzita, 2023)
V centru zájmu předkládané disertační práce je zastupitelský úřad Velké Británie v Československu a jeho chod v letech 1918-1930. Vyslanectví v Praze koordinovalo aktivitu britských diplomatů na území nově vzniklé republiky. V úvodní kapitole je téma práce ukotveno teoreticky a metodologicky. Vlastní analytická část práce se nejprve zaměřuje na mezinárodní kontext vzniku a rozvoje bilaterálních vztahů mezi Spojeným královstvím a Československem v období po první světové válce. Následně se zájem přesouvá k otázkám fungování instituce. V textu jsou zhodnoceny finanční i personální aspekty chodu ambasády. Práce také detailně přibližuje problematiku umístění sídla legace. Závěrečná kapitola je věnována životům nejvýznamnějších osobností, které v průběhu prvních dvanácti poválečných let v československé metropoli vykonávaly službu.
The British Embassy in Prague in the years 1918?1930