Kriminalita romské menšiny a projekt Systém mentoringu v trestní justici - Minařík, Michal (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá kriminalitou romského etnika na území České republiky a projektem Systém mentoringu v trestní justici. Úvodní část práce je věnována stručné historii romského etnika, na kterou navazuje část spojená s kriminalitou této menšiny. Jsou zde uvedena dostupná statistická data o kriminalitě Romů, některé možné příčiny této kriminality. Dále jsou práci uvedeny nejčastější nelegální způsoby obživy dnešních Romů. Na tuto převážnou část práce navazuje kapitola věnována projektu Systém mentoringu v trestní justici. Praktická část je zaměřena na ověření hypotéz týkající se úspěšnosti a fungování samotného projektu Systém mentoringu v trestní justici a to na základě statistických dat SPJ a výsledků z poskytnutého výzkumu týkající se tohoto projektu.
The Criminality of Romany Ethnicity in the Czech Republic and the Project of the System of Mentoring in the Criminal Justice
Keywords: Romové; romský mentor; Probační a mediační služba České republiky - PMS ČR; Sdružení pro probaci v justici - SPJ; kriminalita; menšina; ghetta; Systém mentoringu v trestní justici; asimilace; integrace; lichva; kuplířství; krádež.; Romany; sermonize; Probation and Mediation service of Czech Republic - PMS ČR; Sdružení pro probaci v justici - SPJ; criminality; minority; ghettos; System of mentoring in the criminal justice; assimilation; integration; usury; soliciting; theft.