Vývoj obecního kronikářství v Ledenicích - Cukr, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce si klade za cíl přiblížit vývoj obecního kronikářství v městysi Ledenice na Českobudějovicku od jeho počátků v roce 1885 až po současnost. Je rozdělena na čtyři základní kapitoly, součástí je rozsáhlý seznam literatury a pramenů a také přílohy s přehlednými tabulkami a s ukázkami rukopisů jednotlivých kronikářů. První kapitola je zaměřena na všeobecné dějiny českého kronikářství, které se zrodilo ve středověku a do 19. století prodělalo složitou cestu, na níž se postupně objevila řada speciálních kronik (městské, venkovské, spolkové, rodové). Od 19. století je sledován pouze vývoj kronikářství obecního podléhající ve 20. století úpravám podle změn státních zřízení ve státě. Právě dopady zákonných předpisů na kronikářskou práci, jejich dodržování, resp. porušování, ale např. i problémy s jmenováním letopisců a se schvalováním ročních zápisů sleduje další kapitola přibližující souhrnně historii ledenického kronikářství. Krátký výčet na jejím konci představuje další kroniky z provenience institucí, úřadů a spolků s působností v Ledenicích. Třetí část se věnuje popisu samotných obecních kronik, analýze zápisů v nich a kritice jejich formálního a obsahového hlediska. Poslední kapitola představuje různorodé rodinné a profesní životy kronikářů, kteří se někdy o obecní kroniku v Ledenicích starali. Závěr je zhodnocením veškerých poznatků, přiblížením obecní kroniky jako cenného historického pramene a nastíněním možností na její využití a další výzkum v této problematice.
The development of local chronicle writing in Ledenice
Keywords: kroniky; obecní kroniky; kronikářství - legislativa; kronikáři; Ledenice; chronicles; local chronicles; chronicle writing - legislature; chroniclers; Ledenice