Sociální dopady hazardní hry na životní styl gamblera - Holoubková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou sociálních dopadů hazardní hry na životní styl hazardního hráče. Cílem této bakalářské práce je popsat základní aspekty života jedince, který trpí závislostí na hazardní hře; zjistit, jak a v jakých oblastech nejvíce hazardní hra změnila jeho životní způsob. Tento cíl práce byl zvolen za účelem odhalení nejvíce ohrožených oblastí života jedince během závislosti, které ovlivňují jeho životní styl. Teoretická část bakalářské práce se v první kapitole zabývá teoretickým vymezením pojmu závislost, návykové a impulsivními poruchami. Druhá kapitola pojednává o hazardní hře jako takové. Dále se teoretická část bakalářská práce zabývá životním stylem gamblera, léčbou patologického hráčství a sociální prací s patologickými hráči. Na základě stanoveného cíle práce byla zadána jedna výzkumná otázka: Jakým způsobem ovlivňuje závislost na hazardních hrách životní způsob gamblera? Na základě stanovené otázky byl proveden kvalitativní výzkum prostřednictvím metody hloubkových rozhovorů s třemi komunikačními partnery. Prostřednictvím těchto rozhovorů byly zjištěny životní oblasti, které byly gamblerstvím ovlivněny, byl tedy ovlivněn životní styl gamblera. Tyto oblasti byly v praktické části detailněji popsány a poté pomocí metody trsů přehledně zmapovány do tabulek. Tento výzkum prokázal, že závislost na hazardních hrách se neobejde bez značných negativních sociálních dopadů a bez změny dosavadního životního stylu. Tato práce může vést ke zvýšení informovanosti o gamblerství a jeho sociálních dopadech jak jednotlivců, kteří se setkávají s gamblery, tak i veřejnosti.
Gambling and its Impact on Social Lives of Compulsive Gamblers
Keywords: Závislost; gamblerství; sociální dopady; hazardní hra; životní styl.; Addiction; gambling; social impact; gamble; lifestyle.