Stravovací návyky žáků osmých a devátých tříd základní školy - Ryglová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá stravovacími návyky žáků základní školy se zaměřením na to, jaký dopad mohou mít nesprávné stravovací návyky. První dvě kapitoly práce se věnují stravovacím návykům a charakteristice sledované věkové skupiny 13 až 16 let. Další kapitoly jsou pak zaměřeny na poruchy příjmu potravy (obecně i konkrétně- na mentální anorexii a mentální bulimii), individuální faktory a sociální vlivy ovlivňující vznik poruch a jejich prevenci. Výzkumná část obsahuje výsledky dotazníkového šetření prováděného v osmých a devátých třídách dvou základních školách na Třebíčsku. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda jsou žáci spokojeni se svojí postavou a odkud se jim dostává největší množství informací o poruchách příjmu potravy.
Eating habits of pupils of eighth and ninth grade at elementary school
Keywords: Stravovací návyky; poruchy příjmu potravy; mentální anorexie; mentální bulimie; prevence poruch příjmu potravy.; Eating habits; eating disorders; anorexia nervosa; bulimia nervosa; prevention.