A CLOCKWORK ORANGE: THE SIGNIFICANCE AND IMPLICATIONS OF MUSIC IN BURGESS'S NOVEL AND ITS PRESENTATION IN KUBRICK'S FILM ADAPTATION - Vyhlidalová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce si klade za cíl analyzovat význam a vliv hudby na román A Clockwork Orange a porovnat její roli ve stejnojmenném filmovém ztvárnění. Autorem románu je britský spisovatel a skladatel Anthony Burgess, jehož dílo inspirovalo amerického režiséra Stenleye Kubricka ke ztvárnění stejnojmenné filmové adaptace. V první části se tato práce zabývá životem autora románu a zejména pak tím, jaký vliv na něj měla hudba. Dále se zabývá vztahem hudby k člověku obecněji, hudby k literatuře a konceptem hudby v širším kontextu. Hlavní část práce pak analyzuje užití a funkci hudby v románu samotném, interpretuje román se zřetelem k hudbě a v neposlední řadě porovnává pojetí hudby v románu a filmovém ztvárnění.
A CLOCKWORK ORANGE: THE SIGNIFICANCE AND IMPLICATIONS OF MUSIC IN BURGESS'S NOVEL AND ITS PRESENTATION IN KUBRICK'S FILM ADAPTATION
Keywords: Anthony Burgess; Stanley Kubrick; hudba v literatuře; násilí; svobodná vůle; Anthony Burgess; Stanley Kubrick; music in literature; violence; free will