Životní styl a péče o vlastní zdraví zdravotnických pracovníků - Průchová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2014)
V současné době je životní styl populace velice problémové a diskutované téma. Životní styl je vlastní způsob života, který si každý jedinec sám zvolí. Je to systém významných životních zvyků a určité hodnotové orientace člověka, které se vyznačují v chování a v možnostech, jakých jedinec využívá a to v materiálních i v životních podmínkách. Právě naše chování, způsob života, který preferujeme a kterým žijeme, ovlivňuje naše zdraví a samozřejmě vznik některých civilizačních chorob. Kvalita životního stylu ovlivňuje naše zdraví až z 50 %, zbylou část zastupují genetická výbava jedince, životní podmínky a prostředí a zdravotní péče.
Lifestyle and personal health care health workers
Keywords: Životní styl; výživa; pohybová aktivita; stres; návykové látky; duševní zdraví; civilizační onemocnění; zdravotnický pracovník; Lifestyle; nutrition; physical activity; stress; addictive substances; mental health; lifestyle diseases; medical worker