Role sestry při zajišťování ošetřovatelského procesu u klienta s plicní embolií v následné péči. - Stejskalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Plicní embolie je stav, kdy dochází k zanesení embolu krevním proudem do plicní tepny nebo jejich větví. Důsledkem je omezení průtoku plicním řečištěm s následnými poruchami hemodynamiky a ventilace. I přes velké pokroky v diagnostice a léčbě, je plicní embolie třetí nejčastější příčinou úmrtí a postižených tímto onemocněním stále přibývá.Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jaký vliv má sestra na klienta v oblasti edukace plicní embolie, zdali postižení touto nemocí dodržují opatření nezbytná k prevenci komplikací a následně jaká je připravenost těchto klientů na propuštění do domácího léčení.
The Role of Nurses within the Nursing Care Provided for Pulmonary Embolism Patients in Subsequent Care.
Keywords: Plicní embolie; ošetřovatelský proces; edukace; rozhovor; dotazník; Pulmonary embolism; nursing care; education; interview; questionnaire