Trestná činnost páchaná na seniorech - Tankóová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá trestnou činností páchanou na seniorech a jejím cílem je zanalyzování této problematiky. Teoretická část se věnuje seniorům ve společnosti, ale i kriminalitě, jejímu členění, faktorům vzniku, prevenci a řešení problémů. V praktické části byl použit výzkum kvalitativní. Metoda statistického sběru dat směřuje ke zjištění četnosti výskytu trestných činů, spáchaných na seniorech v jednotlivých krajích. Na základě narativních rozhovorů se seniory, kteří se stali oběťmi trestných činů, byly potvrzeny poznatky, uvedené v teoretické části, a to zejména z hlediska, jak snadno může dojít k trestným činům, spáchaných na seniorech. Výsledek práce tak může být využit k vytvoření objektivního pohledu na příčiny viktimizace seniorů (procesu, ve kterém se člověk stává obětí trestného činu) a může být také využit při činnosti orgánů, zabývajících se prevencí této specifické trestné činnosti.
Crimes committed against the retired
Keywords: senior; trestný čin; pachatel; oběť; kriminalita; prevence; prevence kriminality; senior; crime; offender; victim; criminality; prevention; crime prevention