Zaměstnanecké benefity v systému odměňování podniku - Malíková, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce zkoumá efektivnost a funkčnost odměňování ve firmě. Každá firma je natolik efektivní, nakolik jsou její zaměstnanci schopní a motivovaní ve vytváření hodnot pro společnost. Čím lepší a propracovanější metoda odměňování, tím je obvykle firma schopnější dosahovat lepších výsledků v kratším čase. Benefity, které každá firma může nabídnout, se samozřejmě různí a já na jednom konkrétním příkladu ukazuji, jaké jsou možnosti udělování benefitů a snažím se vysvětlit rozdíl a dopad správného odměňování zaměstnanců. Nestačí odměňovat zaměstnance pouze časovou nebo úkolovou mzdou, je třeba tyto mzdy doplnit o různé prémie a benefity. Správné motivování zaměstnanců patří mezi klíčové oblasti správného fungování firmy, a proto je zapotřebí na něj klást patřičný důraz. Práce také dokazuje, že neexistuje ideální způsob odměňování zaměstnanců a že představy o benefitech se různí. Proto je tato problematika tak složitým tématem. Může se stát, že zaměstnavatelé používají určité benefity a moje studie dokáže, že díky jiným by dosahovali větší efektivity. Každá firma ovšem může vylepšit své metody odměňování a tím vylepšit fungování celé firmy a zvýšit své výnosy i hodnotu.
Employee Benefits in the Reward System of the Company
Keywords: cafeteria systém; benefity; úkolová mzda; časová mzda; prémie; hodnocení pracovníků; cafeteria system; benefits; piece wage; time wage; bonus; rating of workers