Židovská náboženská obec Písek - Motyka, Josef (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá historií židovské komunity v Písku od období středověku až do konce šedesátých let 20. století. První kapitola se zabývá židovskou obcí v Písku. Začíná historiografií tématu, pokračuje historií města a základ tvoří historie Židů v jednotlivých historických epochách. Druhá kapitola se zabývá místy. Je uvedena synagoga a její rekonstrukce. Speciální téma je osud píseckých svitků Tóry. Je zde také popsán židovský hřbitov a rabínský dům, kde sídlil synagogální sbor. Třetí kapitola popisuje známé osobnosti písecké židovské obce. Můžeme se dozvědět o životě Israela Kohna, továrníka Marka Spitze a básníka Richarda Weinera.
Jewish Religious Community
Keywords: Písek; Židé; Synagoga; Šoa; Písek; Jews; Synagogue; Shoah