Hodnocení výnosu a kvality hlíz konzumních brambor - Kaňka, Jakub (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit rozdíly ve výnosu, obsahu nutričně významných látek a stolní hodnotu hlíz u zvoleného souboru konzumních brambor. K tomuto účelu byl založen maloparcelkový pokus v Jindřichově Hradci se 3 odrůdami konzumních brambor: Rosara, Sunshine a Princess. Pěstování proběhlo za podmínek konvenční technologie. V průběhu vegetace byl sledován zdravotní stav porostu, nástup růstových fází a tvorba výnosu. Ze sklizených parcelek byly odebrány vzorky pro rozbory a chemické analýzy a byl stanoven výnos. U jednotlivých odrůd byl hodnocen počet hlíz na trs a stonek, průměrná hmotnost hlíz, obsah sušiny, obsah škrobu, celkový obsah polyfenolů a antioxidační aktivita. Dále byla hodnocena pomocí hodnotitelů stolní hodnota hlíz prostřednictvím varné zkoušky.
Evaluation of the yield and quality of table potato tubers
Keywords: brambory; odrůda; hlíza; výnos; chemická analýza; potatoes; variety; tuber; yield; chemical analysis