Přeprava hospodářských zvířat - Velková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Po roce 1990 a zejména po vstupu naší republiky do Evropského Společenství doznaly požadavky na přepravu výrazných změn. Přeprava znamená přesun zvířat prováděný jedním nebo více dopravními prostředky a související činností, včetně nakládání, vykládání, překládání a odpočinku, dokud není dokončena vykládka zvířat v místě určení. Úkolem bakalářské práce je zpracovat literární studii a zhodnotit ochranu zvířat při nakládce, během přepravy a při vykládce zajišťující legislativa České republiky a Evropské unie. Dále poukazuje na typy dopravních prostředků, na množství a druhy hospodářských zvířat, která se v České republice nejčastěji přepravují, na správnou manipulaci zvířat při nakládce, vykládce a během přepravy a v neposlední řadě se také zabývá následky při nedodržování předpisů během přepravy (příčiny a typy úrazů), právní postihy při porušení zákona na přepravu zvířat. Z dostupné literatury se práce zabývá i přepravou hospodářských zvířat na Slovensku a Velké Británii. V závěru je popsán obsah kurzu na přepravu hospodářských zvířat, který je pro přepravce zvířat povinný.
Transport of livestock
Keywords: Přeprava zvířat; hospodářská zvířata; welfare zvířat; Transport of animals; livestock; animal welfare