Středověká a raně novověká exploatace zlata na Vodňansku. Studium opomíjené součásti historické sídelní infrastruktury a ekonomiky regionu - Mašlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce předkládá výsledky studia historické exploatace zlata na Vodňansku, kterému byla částečně věnována pozornost již v předchozí bakalářské práci. Jádro práce představuje soupis lokalit, které byly zkoumány zejména prostřednictvím studia lidarových snímků, terénních a šlichových prospekcí, odborné literatury a geologických map. Na základě pozorování společných, popřípadě odlišných znaků jednotlivých areálů, byly v práci dále řešeny otázky týkající se morfologie areálů, pravděpodobného výskytu zlata, způsob jeho dobývání, potažmo majetkové a sídelní vazby.
Medieval and Early Modern Age exploitation of gold in Vodňany. Study of neglected parts of historical residential infrastructure and economy of the region.
Keywords: montánní archeologie; exploatace zlata; rýžování; hlubinná těžba; jižní Čechy; Vodňany; analýzy zlata; montan archeology; exploitation of gold; gold-washing; underground mining; South Bohemia; Vodňany; Analysis of gold