Počátky křesťanského malířství - Stiborová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá počátky křesťanského malířství. Je rozdělena do tří hlavních částí. První část zahrnuje vznik křesťanství a život Ježíše Krista. Zároveň se zabývá křesťanskou symbolikou v malířství. Druhá část se věnuje především umění katakomb, kde se nachází velké množství nástěnných maleb prvních křesťanů. Dále zahrnuje kapitoly o biblických námětech a technikách nástěnné malby. Třetí část se věnuje dalšímu vývoji raně křesťanského malířství. Zahrnuje období zlatého věku byzantského umění, popisuje umění mozaiky v památkách Ravenny. Cílem práce je vyložit základní a podstatné informace o raně křesťanském malířství a naznačit jeho vývoj. Vznik křesťanského umění je jednou z nejdůležitějších historických událostí v dějinách umění.
The Christian plastic arts and painting - the beginning and the development
Keywords: Klíčová slova: křesťanství; Ježíš Kristus; křesťanská symbolika; křesťanské malířství; katakomby; nástěnná malba; Byzanc; Ravenna; Key Words: Christianity; Jesus Christ; Christian symbolism; Christian painting; catacombs; mural painting; Byzantium; Ravenna