Děti rodičů se závislostí - Nohavová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou problémového chování, poruchami chování a poruchami emocí u dětí, jejichž rodiče jsou či byli závislí na návykových látkách. V teoretické části práce je zprvu rozepsána instituce rodiny - současné pojetí rodiny, její funkce a typy a dále deformované role rodičů. Cílem teoretické části je seznámení se s rodičovstvím a výchovou drogově závislých osob, seznamujeme se s drogovou závislostí, jejími příčinami a několika typy drog, které nalezneme v okolí každého z nás. Dále jsou charakterizována jednotlivá vývojová stádia dítěte od prenatálního vývoje až po dospělý věk, mezi jednotlivými obdobími sledujeme dopady drogové závislosti rodičů na samotné dítě. Nalezneme zde novorozenecký abstinenční syndrom, fetální alkoholový syndrom či teorii attachmentu, která je pro matku a dítě velmi důležitá pro vybudování zdravého a pevného vztahu. Na konci teoretické části bakalářské práce se věnuji již zmiňovaným poruchám chování a emocí, které se u dětí rodičů se závislostí vyskytují nejčastěji. Praktická část definuje cíle, výzkumné otázky práce a popisuje její metodickou stránku. Jsou zde interpretovány výsledky výzkumného šetření, které probíhalo ve dvou rodinách a při návštěvách školní družiny, prostřednictvím vlastního pozorování vybraných dětí a následnými rozhovory s jejich rodiči. V praktické části práce jsou vypracované kazuistiky tří dětí, jejichž rodiče mají zkušenosti se závislostí. Za každou kazuistikou najdeme rozhovor s rodiči jednotlivých dětí, jejich pohled na děti a na svou výchovu.
Children of parents suffering substance abuse and/or addiction
Keywords: Drogová závislost Rodičovství Vývojové etapy dítěte Poruchy chování; Drug addiction Parenthood Developmental stages of the child Behavioral disorders