Srovnání explorační aktivity dvou druhů podzemních hlodavců s odlišným sociálním systémem. - Suchanová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce bylo blíže objasnit proces explorace a prostorové orientace v okolním prostředí u podzemních rypošů s odlišným sociálním systémem. Vybraní zástupci sociálního rypoše obřího (Fukomys mechowii) a solitérního rypoše stříbřitého (Heliophobius argenteocinereus) byli podrobeni exploračnímu testu v otevřené aréně za účelem objasnit způsob explorace v neznámém prostředí. Získané výsledky byly také porovnány s dalšími podzemními i nadzemními druhy. Díky těmto testům jsme mohli přinést bližší poznatky do problematiky exploračního chování u hlodavců.
Comparison of exploration activity between subterranean rodents with different social system.
Keywords: explorace; open-field test; Fukomys mechowii; Heliophobius argenteocinereus; exploration; open-field test; Fukomys mechowii; Heliophobius argenteocinereus