Pohled do hodnotové orientace současných adolescentů - Sobolová, Anna (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním hodnot a hodnotových orientací současných adolescentů ve věku 18 a 19 let. Její charakter je teoreticko-empirický. Teoretická část je zaměřena na stručnou charakteristiku období adolescence z hlediska vývojové psychologie. Postihuje rovněž specifickou problematiku současných dospívajících a teoreticky pojednává o pojmech hodnoty, hodnotové orientace, typologie a hierarchie životních hodnot. Empirická část popisuje realizaci dotazníkového šetření, zpracovávání získaných dat a prezentuje zjištěné výsledky. Cílem je porovnat, popsat a vyhodnotit hodnotové systémy u studentů závěrečných ročníků středních škol pěti různých oborů a zároveň podat stručný pohled na jejich životní hodnoty a postoje.
View of value orientation of modern early adolescents
Keywords: Adolescence; hodnoty; hodnotové orientace; středoškolská mládež; Adolescence; values; value orientation; high school youth