Vliv daně z přidané hodnoty na hospodaření vybraného podnikatelského subjektu - Vrkočová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá problematikou novelizace daňové soustavy v roce 1993, zavedením daně z přidané hodnoty do daňového systému ČR. V práci je rozvedena problematika zdanitelných plnění osovobozených od daně se zaměřením na změny ve znění zákona pro rok 2001 oproti roku 2000. V praktické části práce je popsán dopad této legislativní změny na konkrétní podnikatelský subjekt a to nejen v kontextu daně z přidané hodnoty, ale i celkového daňového zatížení a hospodářského výsledku.
Influence of VAT on management of chosen bussines subject.
Keywords: daň z přidané hodnoty; nárok na odpočet daně; krácení nároku na odpočet daně; zdanitelná plnění osvobozená od daně; koeficient; účet 343 - daň z přidané hodnoty; hospodářský výsledek; daň z příjmu; value-added tax; right to deduction of tax; reduction of right to deduction; taxable paymennt exempt from VAT; coefficient; chart of account; economic result; corporatin tax