Stimulace reprodukčního chování vybraných druhů žab v lidské péči. - Srb, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce bylo prokázat efektivnost neinvazivní stimulace rozmnožování u tropických druhů žab. Pro provedení práce byly vybrány druhy Epipedobates anthonyi a Ranitomeya lamasi. Stimulace byla prováděna pomocí zvukových nahrávek hlasů a zrcadla, které bylo umístěno do terária. Cílem byla co nejpřesnější imitace samce, který by svojí přítomností stimuloval ostatní samce k většímu úsilí v pářícím procesu. Závěry práce ukázali, že stimulace je možná a aktivita samců vzrostla. Výsledek práce by mohl usnadnit rozmnožování v záchranných chovech žab, ve kterých je drženo velmi malé množství jedinců a není naděje na získání dalších.
Stimulation of breeding of choose frog species in human care.
Keywords: stimulace; Dendrobatidae; sexuální aktivita; Epipedobates; Ranitomeya; stimulation; Dendrobatidae; sexual activity; Epipedobates; Ranitomeya