Vytvoření knihy výsledků z modelování a prognóz dopadů radiační mimořádné události na okolí jaderného zařízení v ČR - Frištiková, Klaudia (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce je vytvořit knihu výsledků z modelování a prognóz dopadů radiační mimořádné události na okolí jaderného zařízení v ČR a posouzení vybraných veličin na výsledky výpočtů. Diplomová práce je rozdělená na teoretickou část, praktickou část a diskuzi. V teoretické části jsou použitá informace z odborné literatury, pomocí které je popsáno ionizující záření, jeho vlastnosti a vliv na obyvatelstvo a životní prostředí. Dále jsou pomocí platných právních předpisů definována jaderná zařízení, jejich provoz a možné radiační mimořádné událostí. Závěr teoretické části popisuje postup při zásahu v případě, že k radiační mimořádné události dojde. V praktické části jsou popsány modelové situace mimořádných radiačních událostí v okolí jaderného zařízení v ČR. Pro potřeby diplomové práce jsem zvolila jaderné zařízení JE Dukovany, pro které jsou modelovány radiační mimořádné události. Pomocí SW nástroje jsou vyhodnocovány výsledky a dopady modelových situací a následně jsou stanovena ochranná opatření a postupy pro řešení nebo eliminaci následků daných mimořádných události. Na základě praktické části je vytvořen analogový katalog, který je možno využít jako zálohu při výpadku SW nástroje.
Creation the results book by the modeling and predictions of the effects of a radiological emergency situation on a nuclear power plant in the Czech Republic.
Keywords: radiační mimořádná událost; ionizující záření; jadrné zařízení; jaderná bezpečnost; ochranná opatření; radiological emergency situation; ionizing radiation; nuclear power plant; nuclear safety; protective measures