Spiritualita v léčbě drogových závislostí - Zahradníková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá spiritualitou v léčbě drogových závislostí. První kapitola charakterizuje drogy dle jejich kategorií, drogovou závislost a její léčbu. Ve druhé kapitole vysvětluje, kvůli kontextu a pochopení nahlížejícího aspektu, pojetí spirituality ve vztahu k jejímu vývoji. Nejprve přibližuje starověkou spiritualitu jako vědomí posvátna, založenou na pohanství, ve spojitosti s naším etnickým původem. Poté pohlíží na spiritualitu křesťanskou, zahrnující aspekty její praktické aplikace. Následně líčí spiritualitu z hlediska psychologického, jehož ústřední otázkou je smysl života. V této části se střetává mnoho pohledů od různých autorů, jenž jsou uvedeny do jednotného kontextu. Druhá kapitola průběžně popisuje souvislosti mezi spiritualitou, drogovými závislostmi a metodami práce využívajícími spirituální aspekty, které se jeví jako užitečné při léčbě drogových závislostí.
Spirituality in the Treatment of Drug Addictions
Keywords: drogy; léčba drogových závislostí; pastorace; spiritualita; smysl života; logoterapie; drugs; treatment of drug addictions; pastoral care; spirituality; sense of life; logotherapy