Faktory ovlivňující jakost mléka při jeho získávání a ošetřování v prvovýrobě - Havránková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2012)
Mléko je jedním z mála zemědělských produktů, které můžeme použít k přímé spotřebě. Pro lidskou výživu je mléko důležité nejen jako syrový produkt, ale stále více se uplatňuje i v potravinářství. Kvalita mléka je ovlivňována celou řadou faktorů. Práce se zabývá těmi nejdůležitějšími, které ovlivňují, jak nutriční hodnotu, tak i mikrobiologickou a hygienickou jakost mléka.
Factors affecting quality of raw cow´s milk during milking and storage at farm
Keywords: syrové mléko; dojení mléka; skladování mléka; chlazení mléka; mikrobiologie; patogenní mikroorganismy; alimentární infekce; raw milk; process of milking; milk stocking; cooling of milk; microbiology; pathogenic microorganisms; alimentary infection