Pěstování Silphium perfoliatum L. pro energetické účely a hodnocení produkčních schopností - Malina, David (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem této bakalářské práce je "Pěstování Silphium perfoliatum L. pro energetické účely a hodnocení produkčních schopností". Jedním z nejvýznamnějších obnovitelných zdrojů energie je energie fytomasy. V poslední době došlo k významnému rozvoji pěstování energetických rostlin, jako suroviny pro výrobu bioplynu v bioplynových stanicích. V podmínkách České republiky se jedná především o kukuřici setou. Pěstování kukuřice je však v mnoha ohledech nežádoucí. Nese s sebou environmentální problémy spojené například s vodní erozí. Jednou z možností, jak tyto problémy eliminovat, je náhrada kukuřice jinými rostlinami, vhodnými k těmto účelům. Možnou alternativu představuje pěstování víceletých energetických rostlin. Jednou z nich je také mužák prorostlý (Silphium perfoliatum L.), který je v podmínkách ČR pěstován jen sporadicky. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit produkční schopnosti mužáku prorostlého a posoudit možnosti jeho zavedení jako alternativy při pěstování kukuřice seté.
Cultivation of Silphium perfoliatum L. for energy purposes and assessment of production capacities
Keywords: Bioplynová stanice; metan; bioplyn; mužák; kukuřice; Biogas station; metane; biogas; silphium; maize