Vliv fyzioterapie a režimových doporučení na terapii lymfedému - Krátošková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou lymfedému a vlivu fyzioterapie a režimových doporučení na tento druh otoku. V teoretické části své bakalářské práce v první kapitole popisuji anatomii lymfatického systému. Druhá kapitola se pak zabývá samotným lymfedémem, jeho rozdělením, klinickým obrazem, diagnostickými metodami a komplikacemi lymfedému, které mohou nastat. Velmi důležitou podkapitolou je také terapie lymfedému, a právě zmiňovaná režimová doporučení. Praktickou část jsem zpracovala formou kvalitativního výzkumu a následnou tvorbou kazuistik. Byly vybrány čtyři pacientky s lymfedémem, u kterých jsem sledovala ob-vody dolních končetin v souvislosti s režimovými doporučeními a fyzioterapií. Tyto údaje byly porovnány se subjektivními pocity pacientek a následně byl výzkum vy-hodnocen. Hlavním cílem práce bylo přiblížit možná režimová doporučení při terapii lymfedému a zhodnotit jejich vliv na chování otoku. Výzkum ukazuje, že i částečné dodržení navržených doporučení má na snížení otoku končetin vliv.
Influence of physiotherapy and regimen recommendations on lymphedema therapy
Keywords: Lymfedém; režimová doporučení; lymfa (míza); lymfodrenáž; Lymphedema; regimen recommendations; lymph; lymphatic drainage