Přínos občanské vědy v mapování a ochraně karase obecného (Carassius carassius) v České republice - Šmejkalová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2023)
Karas obecný (Carassius carassius) se dostal během posledních desetiletí z jednoho z nejběžnějších druhů stojatých vod na seznam kriticky ohrožených druhů živoči-chů. Jeho současná distribuce však není dopodrobna zmapována, neboť se velká část jeho posledních populací nachází mimo mapovací schémata agentury ochrany přírody a krajiny a výzkumných organizací. Proto byl spuštěn projekt občanské vě-dy "Zachraň karase", jehož cílem bylo zmapovat historický a současný výskyt kara-se obecného a karase stříbřitého (Carassius gibelio), který ho z původních lokalit vytlačuje. Tato práce vyhodnocuje data nasbíraná občanskou vědou a ukazuje na i) malou schopnost lidí rozlišit invazní a původní druh mezi sebou, ii) převážné zapo-jení lidí z malých obcí, kteří mají větší kontakt s přírodou a jejich větší zájem o ochranu původní fauny před tou invazní, iii) mapu současné a historické distribuce karase obecného a stříbřitého dle zapojených respondentů. Tato práce ukazuje po-tenciál občanské vědy i u relativně komplikovaného tématu jako je odlišení velmi podobných druhů od sebe běžnými občany, jejichž příspěvky mohou nasměrovat vědecké bádání k lokalitám, které by se bez jejich přispění hledaly jen obtížně. Tato diplomová práce ukazuje také velký potenciál zapojení občanské vědy do mapování výskytu větších vodních organismů.
The contribution of citizen science to mapping and conservation of crucian carp in the Czech Republic
Keywords: Občanská věda; biodiverzita; invazní druhy; karas obecný; karas stříbřitý; Carassius; Citizen science; biodiversity; invasive species; crucian carp; gibel carp; Carassius