Zdroje a současná úroveň spotřeby omega-3 mastných kyselin v České republice - Merleová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá spotřebou omega-3 mastných kyselin, zejména kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), a jejich příznivými účinky na zdraví. Charakteristika, vlastnosti a výskyt omega-3 mastných kyselin mohou objasnit některé mechanismy jejich působení na lidské zdraví, které se projevují nejen v oblasti léčby a zmírňování dopadů určitých neinfekčních onemocnění hromadného výskytu, ale zejména v oblasti jejich preventivního působení. Teoretické informace použité v úvodní části této práce byly získány z vědeckých a odborných publikací či periodik vyhledaných v domácích i zahraničních databázích vědecké a odborné literatury. Vlastní práce porovnává spotřebu omega-3 mastných kyselin ve formě rybích pokrmů připravených pro děti 1. stupně základních škol, tedy ve věku od 7 do 10 let, ve školních jídelnách vybraných států Evropské unie a v České republice v porovnání s doporučením Vyhlášky Ministerstva školství ČR 107/2005 Sb., v platném znění.
Sources and current level of consumption of omega-3 fatty acids in the Czech Republic
Keywords: omega-3 mastné kyseliny; kyselina eikosapentaenová; kyselina dokosahexaenová; ryby; rostlinné oleje; omega-3 fatty acids; eicosapentaenoic acid; docosahexaenoic acid; fish; vegetable oils