Vývoj a rozmístění produkce cukrové řepy ve světě - Nárovec, Václav (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se věnuje geografii cukrové řepy ve světě, podrobněji v Evropě a také v České republice. Úvodní kapitoly vyhodnocují příslušnou odbornou literaturu a charakterizují cukrovou řepu jako plodinu. Datově je práce založena na údajích o produkci a osevních plochách z databázi FAO, Eurostat a ČSÚ. Údaje z období let 1961 až 2016 jsou vizualizovány prostřednictvím kartogramů, kartodiagramů, grafů a tabulek. Výsledná zjištění jsou komentována na pozadí fyzickogeografických a v čase se měnících sociogeografických faktorů působících na pěstování a také zpracování cukrové řepy v jednotlivých územích. Celková produkce cukrové řepy ve světě postupně narůstá, ovšem v jednotlivých státech s rozdílným tempem a s výkyvy. Cukrová řepa je především evropskou plodinou, kterou v současnosti nejvíce produkuje Rusko (významný nárůst v posledních 15 letech), s odstupem Francie, USA a Německo (stagnace až malý růst u těchto států), dále Turecko, Polsko, Egypt (významný nárůst), Ukrajina (významný pokles) a Čína. Z pohledu NUTS je největší koncentrace produkce cukrové řepy v severovýchodní Francii, s přesahem do Beneluxu. Česká republika se vyznačuje výkyvy v celkové produkci a koncentrací produkce do blízkosti zbylých 7 cukrovarů.
Development and territorial distribution of sugar beet production in the world
Keywords: cukrová řepa; produkce cukrové řepy; geografie zemědělství; mapy zemědělství; NUTS; sugar beet; sugar beet production; agriculture geography; agriculture maps; NUTS