Oogeneze u dlouhověkého druhu vodních ploštic hladinatky člunohřbeté (Velia caprai) (Heteroptera: Gerromorpha: Veliidae) - Málková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2011)
V této práci byla studována oogeneze histologickými metodami u nymf 5. instaru, dospělých samic přesně definovaného stáří a u dospělých samic Velia caprai (Heteroptera: Gerromorpha: Veliidae) neznámého stáří odchycených v terénu. U nymf 5. instaru byly zjištěny nejen oogonie v germariu, ale i první formující se oocyty I v previtellariu. Vitellarium je v této fázi vývoje prázdné. První vitellogenetické oocyty ve vitellariu ovariol se objevují u 7 denních dospělých samic. U 25 denních dospělých samic byly pozorovány oocyty v pokročilém stupni vitellogeneze. Sekrece chorionu vajíček začíná u dospělých samic starých 42 dní. U 60 denních dospělých samic, u dospělých samic sbíraných v terénu v období září až listopadu (2009) i u dospělých samic po přezimování byla zjištěna pokročilá stádia oogeneze ? vajíčka s chorionem. Dospělé samice Velia caprai dosahují pohlavní zralosti před přezimováním, jejich vajíčka jsou schopna oplození spermiemi z vlastní spermatéky. Samice jsou připraveny ke kladení vajíček od podzimu do jara. Po dosažení pohlavní zralosti probíhá oogeneze u dospělých samic průběžně.
Oogenesis in long-lived water bug Velia caprai (Heteroptera: Gerromorpha: Veliidae)
Keywords: Oogeneze; Velia caprai; Heteroptera; Veliidae; střední Evropa; Oogenesis; Velia caprai; Heteroptera; Veliidae; Central Europe