Biologie, výskyt a možnosti regulace violky rolní v pěstovaných plodinách - Macháček, Václav (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá biologií, výskytem a zejména herbicidní regulací violky rolní na orné půdě v letech 2012 a 2013. Na pozemcích zemědělského podniku DZV NOVA Bystřice probíhal maloparcelkový pokus zaměřující se na sledování a regulaci violky rolní na orné půdě. Tento experiment byl proveden od září roku 2012 do ledna roku 2014 ve třech plodinách (ozimé pšenici, ozimém ječmeni a ozimé řepce) a na třech lokalitách. V literární rešerši je popsána biologie a výskyt tohoto častěji vyskytujícího se plevele. Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení abundance violky rolní a dalších plevelných druhů a ověření účinku jednotlivých herbicidů na violku rolní a další plevele. Účinnost testovaných kombinací herbicidů vyšla statisticky významná u violky rolní i ostatních plevelů (P 0,05). Výjimkou byl rozrazil perský, kakost maličký a výdrol ječmene, kde se účinnost těchto přípravků neprokázala (P > 0,05). Ve výsledcích jsou shrnuty počty plevelných druhů a účinnosti použitých herbicidů. Violka rolní se na zkoumaných stanovištích vyskytovala ze všech plevelných druhů nejčastěji. Účinnost použitých herbicidních přípravků na tento plevel byla velmi vysoká. Nejvyšší byla u přípravků Maraton + Glean 75 WG, Maraton + Logran 20 WG, Cougar Forte + Logran 20 WG a Sumimax + Glean 75 WG (100 %). Nižší byla u přípravků Butisan 400 SC + Command 36 SC (80 %) a Butisan Star + Garland Forte (75 %). V ozimém ječmeni a ozimé pšenici působily aplikované herbicidy stoprocentně, pouze v ozimé řepce byla účinnost nižší. Výchozí hypotézu o různé účinnosti jednotlivých herbicidních přípravků na violku rolní potvrzuji, protože se účinnost vybraných herbicidů lišila.
Biology, occurence and regulation possibilities of Viola arvensis Murray in grown plants
Keywords: violka rolní; plevel; regulace plevelů; herbicid; aplikace; Viola arvensis; weed; weed regulation; herbicide; herbicide application