Hizb ut-Tahrir ve Velké Británii - Beránek, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá mezinárodní islámskou fundamentální organizací Hizb ut-Tahrir al-Islami. První část je věnována stručné historii a vedoucím osobnostem této organizace. Dále jsou rozebírány cíle Hizb ut-Tahrir a obecná strategie, pomocí níž chce svých cílů dosáhnout. Následuje popis hierarchické stranické struktury od nejvyšších postů až po běžné členy. Poté je shrnuta samotná ideologie Hizb ut-Tahrir, přičemž je kladen důraz na radikální postoje v rozporu s právními a společenskými standardy západních společností. Druhá část práce je soustředěna na popis aktivit Hizb ut-Tahrir a na opatření mířená proti této organizaci ze strany vlád muslimsky většinových států severní Afriky, Blízkého východu, Střední Asie, jižní a jihovýchodní Asie, pro které představuje organizace bezpečnostní hrozbu svými snahami o státní převrat a o znovuobnovení panislámského státu. Dále je prostor věnován působení Hizb ut-Tahrir v západních zemích ? v Německu, Dánsku a Velké Británii, kde představuje problém kvůli své desintegrační rétorice a netolerantním postojům. Problematice působnosti národní frakce Hizb ut-Tahrir ve Velké Británii je věnován větší prostor s ohledem na to, že zde sídlí hlavní exekutivní vedení strany. Na jejím příkladu je přiblíženo, že strana ve skutečnosti nereformuje svůj radikální program, pouze se snaží přizpůsobit zvýšenému tlaku vlády Velké Británie, která dvakrát usilovala o soudní zákaz působnosti této organizace.
Hizb ut-Tahrir in the UK
Keywords: Hizb ut-Tahrir; islámský fundamentalismus; ideologie Hizb ut-Tahrir; strategie Hizb ut-Tahrir; Hizb ut-Tahrir ve Velké Británii; Hizb ut-Tahrir; Islamic fundamentalism; ideology of Hizb ut-Tahrir; strategy of Hizb ut-Tahrir; Hizb ut-Tahrir in the UK