Ochrana biodiverzity krajiny vojenských újezdů - Černíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Vojenské újezdy jsou území vyčleněná pro potřeby obrany státu. Jejich provoz je řízen zákonem č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, který v části šesté obsahuje základní ustanovení o vojenských újezdech. Podle tohoto zákona je pro výcvik ozbrojených sil zřízeno pět vojenských újezdů - Boletice, Brdy, Březina, Hradiště a Libavá. Vstup do těchto míst je omezen pouze na povolení a pohyb je možný jen po vyznačených stezkách. Z hlediska ochrany přírody patří vojenské újezdy k nejhodnotnějším a nejvíce zachovalým územím. Od roku 1992 se řídí zákonem číslo 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Vyskytuje se zde řada chráněných druhů rostlin a živočichů. Pro svoji jedinečnost se staly rovněž součástí soustavy Natura 2000.
Biodiversity protection of military districts
Keywords: vojenské újezdy; Natura 2000; biodiverzita; military regions; the Natura 2000; biodiversity