Mastitidy u koz - Bendová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou mastitid u koz. Kozí mléko se v současné době těší stále větší oblibě. V průběhu laktační periody bylo odebráno ve čtyřech odběrech celkem 80 individuálních vzorků a čtyři bazénové vzorky syrového mléka. Byly stanoveny somatické buňky, celkové počty mikroorganismů a psychrotrofní mikroorganismy. Lze usuzovat, že sání kůzlat může mít vliv na zvýšené hodnoty na začátku laktace, přesto u žádného vzorku nebyly hodnoty vyšší než platná legislativa. Nízká hygiena chovu u koz zvyšuje riziko vzniku mastitid a tím znehodnocuje kvalitu mléka a mléčných výrobků, naopak dobré hygienické podmínky chovu se odráží ve výborné kvalitě kozího mléka a následně zajišťují spokojenost zákazníků.
Mastitis in goats
Keywords: koza; mléko; klinická mastitida; subklinická mastitida; goat; milk; clinical mastitis; subclinical mastitis