Program "Zelená úsporám" a jeho efektivnost v jihočeském regionu - Kačenová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Program ?Zelená úsporám? připravilo Ministerstvo životního prostředí a zcela administrován byl Státním fondem životního prostředí. Hlavním cílem Programu, bylo snížení emisí CO2 a současně omezení emisí látek znečišťujících ovzduší, zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie a zlepšení energetické účinnosti v sektoru bydlení v České republice. Program byl zaměřen na podporu instalací zdrojů na vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie, ale také na podporu investic do energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách. V Programu bylo podporováno kvalitní zateplování rodinných domů a bytových domů. Náhrada neekologického vytápění za nízkoemisní zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla. Instalace těchto zdrojů do nízkoenergetických novostaveb a také výstavba v pasivním energetickém standardu. Podpora je poskytována formou nenárokové dotace a pouze na území České republiky. Program ?Zelená úsporám? byl otevřen 1. dubna 2009 a předčasně pozastaven koncem října 2010 z důvodu přečerpání vyčleněných finančních prostředků. Za Jihočeský kraj bylo Státnímu fondu životního prostředí doručeno 7137 žádostí o poskytnutí dotace z Programu. Z toho je 1693 žádostí již vyplaceno, 2121 žádostí je schváleno a 3323 žádostí neschváleno. Jihočeské domácnosti byly o Programu dostatečně informovány a Program shledaly jako výhodný. Program ?Zelená úsporám? se těšil velkému zájmu a také splnil očekávání domácností v úsporách energie. Pokud ale domácnosti Program nevyužily, nebylo to z důvodu nedostatku financí. Většina domácností uvedla, že s průběhem Programu od podání žádostí až po realizaci a získání dotace byla spokojena pouze částečně. Program ?Zelená úsporám? byl nejvíce využíván na rodinné domy a to ve všech oblastech podpory. Nejžádanější oblastí Programu se stala oblast podpory na využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody. Zvláště pak podoblast podpory instalace solárně ? termických kolektorů se podílela na celkovém počtu žádostí z jedné čtvrtiny. Naopak nejméně žádostí Státní fond životního prostředí registruje na výstavbu domů v pasivním energetickém standardu. Pro mnohé domácnosti není podpora státu určující. Většina z nich sice uvedla, že úsporná opatření by bez dotace v takové míře neprovedla, ale také velký počet domácností už úsporná opatření realizoval. Jihočeši mají k přírodě kladný vztah a v nemalé míře si uvědomují nutnost ochrany životního prostředí.
Program " Green savings" and his efficiency in the South bohemia region
Keywords: Program Zelená úsporám; životní prostředí; obnovitelné zdroje; Jihočeský kraj; Program Green Savings; Environment; Renewable Resources; South Bohemia