Romány Itala Sveva - Čechová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním předmětem této práce je rozbor románů Itala Sveva. První kapitola stručně představuje autora a význam města Terstu na formování jeho poetiky. Další kapitoly jsou již věnovány samotnému rozboru románů Una vita, Senilita a La coscienza di Zeno. Důraz je kladen na Svevova typického hrdinu inetto a jeho proměnu v rámci všech románů. Pojednáno je také o vedlejších, zejména ženských postavách, o antagonistovi jako kontrastu inetta a o některých dalších motivech typických pro Svevovu tvorbu. Samostatná kapitola je věnována Svevově literární odmlce mezi prvními dvěma a posledním románem.
Italo Svevo's Novels
Keywords: literární rozbor; italská literatura; Italo Svevo; román; antagonista; inetto; literární postavy; Terst; literary analysis; italian literature; Italo Svevo; novel; antagonist; inetto; protagonist; Triest