Urbanistický vývoj města Třeboň: historickogeografická analýza - Nyiri, Filip (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se věnuje urbanistickému, demografickému, ekonomickému a historickému zhodnocení města Třeboň. Hlavním cílem bakalářské práce je podat ucelenou představu o městě Třeboň od jeho počátku po současnost. Sledovat funkci jednotlivých částí města v daných časových obdobích. Zhodnotit a obecně komparovat jednotlivé ukazatele a vyvodit ze statistických dat důsledky, které přímo ovlivnily urbánní vývoj města. Mezi sledované ukazatele patří míra urbanizace, migrace, porodnost, věková struktura obyvatelstva, přirozený přírůstek obyvatelstva aj. Závěrečné výsledky jsou zaměřeny na určení podmiňujících determinantů ovlivňujících vývoj města Třeboň a také na zhodnocení předem stanovených hypotéz.
Urbanistic development of the town of Třeboň: a historico-geographical analysis.
Keywords: město Třeboň; etapizace urbanizace; urbánní land-use; průmyslová revoluce; town Třeboň; staging urbanism; urban land-use; industrial revolution